Правилно цитирање: Разлики помеѓу форматите АП и АПА

наведување-правилно-разлики-помеѓу-АП-и-АПА формати
()

Правилно цитирање е исклучително важно при пишувањето есеи. Тоа не само што додава кредибилитет на вашите аргументи, туку и ви помага да ги избегнете замките на плагијатот. Меѓутоа, она што студентите често не го сфаќаат е дека начинот на цитирање е подеднакво важен. Неточните цитати може да доведат до намалување на оценките, па дури и да го загрозат академскиот интегритет на работата.

Основното правило е следново: Доколку самите не сте ги напишале информациите, секогаш треба да наведете извор. Неуспехот да се наведат вашите извори, особено во пишувањето на ниво на факултет, е плагијат.

Правилно цитирање: Стилови и важност

Денес се користат многу различни стилови на пишување, секој со свој сет на правила за цитирање и форматирање. Некои од користените стилови се:

 • АП (Асошиетед прес). Најчесто се користи во новинарството и написите поврзани со медиумите.
 • APA (Американска психолошка асоцијација). Најчесто се користи во општествените науки.
 • MLA (Асоцијација за модерни јазици). Често се користи за хуманитарни науки и либерални уметности.
 • Чикаго. Погоден за историја и некои други области, нуди два стила: белешки-библиографија и автор-датум.
 • Турабијан. Поедноставена верзија на стилот на Чикаго, често користена од студентите.
 • Харвард. Широко користен во ОК и Австралија, тој користи систем за цитати со датум на автор.
 • IEEE (Институт за електроинженери и електроника). Се користи во областа на инженерството и технологијата.
 • АМА (Американско медицинско здружение). Вработен во медицински трудови и списанија.
Разбирањето на нијансите на секој стил е од клучно значење, особено затоа што различни академски дисциплини и институции може да бараат различни стилови. Затоа, секогаш консултирајте се со упатствата за вашите задачи или прашајте го вашиот инструктор да знае кој стил треба да го користите.
цитирајќи-правилно

Плагијат и неговите последици

Плагијат е чин на користење на напишано парче, целосно или делумно, за ваши сопствени проекти без да му дадете соодветна заслуга на оригиналниот автор. Во суштина, тоа е во иста лига како да крадеш материјал од други автори и да го тврдиш материјалот како свој.

Последиците од плагијатот се разликуваат врз основа на училиштето, сериозноста на грешката, а понекогаш дури и на наставникот. Сепак, тие генерално може да се категоризираат на следниов начин:

 • Академски казни. Намалени оценки, неуспех во задачата, па дури и неуспех во курсот.
 • Дисциплински дејствија. Писмени предупредувања, академска условна казна, па дури и суспензија или протерување во тешки случаи.
 • Правни последици. Некои случаи може да доведат до правна постапка заснована на прекршување на авторските права.
 • Негативни ефекти врз вашата кариера. Оштетувањето на угледот може да влијае на идните академски и кариерни можности.

на последиците зависат од тоа кое училиште присуствувате. Некои училишта може да усвојат политика „Три штрајкови, а вие сте надвор“, но сметам дека многу професионални универзитети имаат политика на нулта толеранција кон плагијатот и не се грижат на почетокот да влијаат негативно врз вас.

Затоа, од клучно значење е да се разбере сериозноста на плагијатот и да се осигура дека целата академска и професионална работа е цитирана и припишана со правилно цитирање. Секогаш консултирајте се со политиката или упатствата за плагијат на вашата институција за да ги разберете конкретните последици со кои може да се соочите.

Како правилно да се цитираат изворите: формати APA наспроти АП

Правилното цитирање е од суштинско значење во академското и новинарското пишување за да се припишат идеите на нивните оригинални извори, да се избегне плагијат и да им се овозможи на читателите да ги потврдат фактите. Различни академски дисциплини и медиуми често бараат различни стилови на цитирање. Овде, ќе истражуваме во два популарни стила: APA и AP.

Во академски или професионални услови, цитатите се клучни за да се избегне плагијат и да се докаже дека нешто е веродостојно во вашата работа. Едноставна врска или основен дел „извори“ честопати нема да бидат доволни. Оценувањето за несоодветно цитирање може да влијае на вашите академски перформанси или професионална репутација.

APA (Американска психолошка асоцијација) АП (Асошиетед прес) форматите се меѓу најчесто користените стилови на цитати, секој има различни причини и има потреба од одредени видови информации за цитати.

 • Форматот АПА е особено популарен во општествените науки како психологијата, и бара детални цитати и во текстот и во делот „Референци“ на крајот од трудот.
 • Форматот АП е фаворизиран во новинарското пишување и има за цел поконцизни, атрибуции во текстот без потреба од детална референтна листа.
И покрај овие разлики, и двата стила имаат главна цел да ги прикажат информациите и изворите јасно и кратко.
ученикот-се обидува-да-учи-цитира-правилно

Примери на цитати во формати АП и АПА

Овие формати во голема мера се разликуваат еден од друг во видот на информации што се потребни за цитати.

Пример 1

Правилно цитирање во формат АП може да биде нешто вака:

 • Според usgovernmentspending.com, веб-страница која ги следи државните трошоци, националниот долг пораснал за 1.9 трилиони долари во последните три години на 18.6 трилиони долари. Ова е раст од приближно десет проценти.

Сепак, истиот цитат во формат APA би имал 2 дела. Информациите во статијата би ги претставиле со нумерички идентификатор на следниов начин:

 • Според usgovernmentspending.com, веб-страница која ги следи државните трошоци, националниот долг пораснал за 1.9 трилиони долари во последните три години на 18.6 трилиони долари.
 • [1] Ова е раст од приближно десет проценти.

Следно, ќе создадете посебен дел „Извори“ за правилно цитирање, користејќи нумерички идентификатори за да одговараат со секој наведен извор, како што е прикажано подолу:

ИЗВОРИ

[1] Шантрел, Кристофер (2015, 3 септември). „Проектирани и неодамнешни федерални бројки на американскиот долг“. Преземено од http://www.usgovernmentspending.com/federal_debt_chart.html.

Пример 2

Во формат АП, информациите ги припишувате директно на изворот во текстот, со што се елиминира потребата од посебен дел за извори. На пример, во напис за вести, можете да напишете:

 • Според Смит, новата политика може да влијае на до 1,000 луѓе.

Во формат APA, ќе вклучите дел „Извори“ на крајот од вашиот академски труд. На пример, можете да напишете:

 • Новата политика може да влијае на до 1,000 луѓе (Смит, 2021).

ИЗВОРИ

Смит, Ј. (2021). Промени во политиката и нивните влијанија. Весник за социјална политика, 14 (2), 112-120.

Пример 3

АП формат:

 • Смит, кој има докторат по наука за животната средина на Универзитетот Харвард и има објавено повеќе студии за климатските промени, тврди дека зголемувањето на нивото на морето е директно поврзано со човековите активности.

APA формат:

 • Зголемувањето на нивото на морето е директно поврзано со човековите активности (Смит, 2019).
 • Смит, кој има докторат по наука за животната средина од Харвард, има спроведено повеќе студии кои го зајакнуваат ова тврдење.

ИЗВОРИ

Смит, Ј. (2019). Влијанието на човечките активности врз зголемувањето на нивото на морето. Весник за наука за животната средина, 29 (4), 315-330.

Правилно цитирање е од клучно значење и во академското и во новинарското пишување, при што форматите на АПА и АП служат за различни потреби. Додека APA бара детален дел „Извори“, АП вклучува цитати директно во текстот. Разбирањето на овие разлики е од суштинско значење за одржување на доверливоста и чесноста на вашата работа.

Заклучок

Се надеваме дека вие, како студент, сега ја разбирате важноста од правилно наведување на вашите извори. Научете го и применете го во пракса. Со тоа, ги зголемувате вашите шанси да поминете и одржувате силно академско досие.

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

просечна оценка / 5. Број на гласови:

Засега нема гласови! Бидете првиот што ќе го оцени овој пост.

Жалам што овој пост не беше корисен за вас!

Дозволете ни да го подобриме овој пост!

Кажете ни како можеме да го подобриме овој пост?