Совети и стратегии за пишување добар есеј

Совети-и-стратегии-за-пишување-добар-есеј
()

Навигајќи се низ предизвиците на академиците, студентите често откриваат дека пишувањето добар есеј може да биде една од најзастрашувачките задачи. Тешкотиите вклучени, од изборот на вистинска тема за поддршка на аргументот, може да направи целиот процес да се чувствува огромен. Сепак, можно е учење на уметноста на пишување добар есеј. Со разбирање на ефективни стратегии и техники, може да се поедностави овој процес, подготвувајќи есеи и со доверба и со вештина. Во овој водич, ќе навлеземе во неколку суштински аспекти на пишувањето есеи, нудејќи увид и методи што можете да ги вклучите во вашето сопствено патување за пишување.

Изберете ја вашата тема за есеј

Изборот на тема за есеј често може да биде најпредизвикувачкиот дел од процесот на пишување. Еве неколку чекори кои ќе ви помогнат да одлучите:

 • Brainstorm. Ако имате слобода да ја изберете вашата тема, разберете теми и идеи што ве интригираат. Започнете со правење листа на теми од романи или прегледување на какви било упатства за есеј дадени од вашиот инструктор. Оваа почетна бура на идеи е клучна за пишување добар есеј бидејќи може да ви помогне да затегнете јасна тема.
 • Побарајте помош. Ако се борите да смислите тема, не застанувајте за да побарате помош од вашиот инструктор. Тие би можеле да обезбедат есејски инструкции или дури и да предложи тема за тезата. Добивањето надворешен придонес е уште еден чекор кон пишување добар есеј, потврдувајќи дека сте на вистинскиот пат.
 • Развијте и подобрете. Откако ќе изберете тема или ќе ви биде дадена, фокусирајте се на развивање јасна теза и размислување за тоа како ќе ја поддржите во вашиот есеј воведување, тело и заклучок.

Следењето на овие чекори ќе ви даде силна основа за вашиот есеј. Запомнете, добро избраната тема не само што го прави процесот на пишување полесен, туку и поефикасно ги забавува вашите читатели. Откако ќе одлучите за вашата тема, следниот чекор е да подготвите јасна теза и да ги наведете вашите главни точки.

ученик-пишување-добар-есеј

Направете преглед

Еден од клучните чекори во пишувањето добар есеј е подготовка на сеопфатен преглед. Откако ќе одлучите за темата на вашиот есеј, корисно е да се развие преглед пред да се нурнете во вистинскиот процес на пишување. Овој преглед треба јасно да го подели есејот на три основни дела: вовед, тело и заклучок. При пишување добар есеј користејќи го традиционалниот формат од пет параграфи, ова се преведува во вовед, три придружни параграфи кои ја поддржуваат тезата и заклучок.

Кога креирате преглед за пишување добар есеј, не се чувствувајте задавено во неговиот формат или содржина. Овој преглед служи како структурен водич, обезбедувајќи основен преглед на точките што планирате да ги решите. Замислете го тоа како „скелетот“ на вашиот есеј. На пример, преглед на примерок може да достигне:

I. Воведен став

а. Воведна изјава: „Иако многу луѓе вклучуваат производи од животинско потекло како главен производ во нивната исхрана, оваа шема на потрошувачка носи негативни импликации за животните, животната средина и здравјето на луѓето“.

б. Теза: Со оглед на етичките импликации на невеганските диети, усвојувањето на веганството е поодговорен избор за сите.

II. Тело

а. Презентирање на статистика за веганството.

б. Детали како потрошувачката на месо и млечни производи може да доведе до здравствени проблеми, како рак.

в. Истакнување на студии кои покажуваат здравствени придобивки за веганите.

г. Споделување согледувања за малтретирањето на животните во прехранбената индустрија.

III. Заклучок

а. Повторете ја тезата и придружните аргументи.

Кога пишувате добар есеј, секогаш запомнете дека вашиот преглед е алатка која ќе ви помогне да ги организирате вашите мисли и ефективно да ги структурирате вашите аргументи.

Напишете есеј

По креирањето на вашиот преглед, следниот чекор во пишувањето добар есеј е да се подготви вистинскиот труд. Во овој момент, целта не треба да биде совршенство. Наместо тоа, фокусирајте се на тоа да ги спуштите сите ваши мисли и идеи во првиот нацрт. Откако ќе го завршите овој првичен нацрт, потоа можете да ја подобрите вашата работа, поправајќи елементи како граматички грешки и логички грешки. Запомнете, пишувањето добар есеј често вклучува повеќекратни уредувања за да ги усовршите и усовршите вашите аргументи.

ученици-користат-совети-за-пишување-добар-есеј

Совети и трикови за пишување добар есеј

Разбирањето на чекорите за пишување есеј е корисно. Сепак, подеднакво е важно да бидете опремени со совети и трикови за да создадете привлечна содржина. Еве неколку стратегии кои можат да го подобрат вашиот пристап кон пишување добар есеј

Добијте второ мислење

Кога пишувате добар есеј, не е невообичаено поединците да се чувствуваат целосно задоволни од својата работа. Честопати, луѓето ќе ги завршат своите есеи и ќе веруваат дека ја постигнале секоја точка. Иако е добро да се биде сигурен во она што сте го напишале, исто така е од клучно значење, особено во контекст на пишување добар есеј, да добиете второ мислење. Во многу случаи, ќе има грешки или превиди во хартијата што може да ги занемарите. За среќа, обично има многу луѓе кои можат да ви дадат друга перспектива. Ова вклучува инструктори, едукатори и поединци кои работат во работилници за пишување.

Размислете за контрааргументи

Кога пишувате добар есеј, од суштинско значење е да запомните дека вашата примарна цел е да ја одбраните идејата претставена во вашата теза. За да го постигнете ова, мора да ги земете предвид потенцијалните приговори и контрааргументи. На пример, ако вашата теза вели:

 • „Бидејќи веганството е поетички начин на исхрана, секој треба да го прифати овој начин на живот“.

Очекувајте потенцијални приговори како што се:

 • Верување дека на веганството му недостасуваат доволно протеини.
 • Загриженост за недостаток на хранливи материи, освен протеини.
 • Прашања за влијанието врз животната средина на одредени видови храна од растително потекло.

За да го зајакнете вашиот есеј, дајте докази кои покажуваат дека веганите можат да добијат доволно протеини од извори како што се грав, тофу и јаткасти плодови. Дополнително, се осврнува на други потенцијални грижи за хранливи материи и наведува студии кои сугерираат дека на луѓето им се потребни повеќе јаглени хидрати отколку протеини.

Не одложувајте

Иако многу луѓе мислат дека клучот за пишување одлични есеи е да се има природна дарба со јазикот, тоа не е така. Кога пишувате добар есеј, од клучно значење е да се разбере дека успехот често се сведува на подготовка и управување со времето. Всушност, поединците кои едноставно си дозволуваат доволно време имаат тенденција да ја направат најдобрата работа. Поради оваа причина, критично е важно да не одолговлекувате. Обидот да го напишете целиот есеј ноќта пред неговото доспевање обично ќе резултира со супстандардна работа. Оние кои научиле да пишуваат добар есеј обично ги следат овие чекори:

 • Бура на идеи
 • Развивање на теза
 • Креирање на преглед
 • Изработка на есејот
 • Ревидирање на содржината
 • Да се ​​натера некој да го прегледа
 • Финализирање на работата

Погрижете се да дадете доволно време за сите овие чекори.

Направете ја вашата прва реченица апсолутно неверојатна

Кога пишувате добар есеј, од суштинско значење е да ја препознаете моќта на вашата почетна реченица. Вашата почетна линија им нуди на читателите слика од вашата тема и стил на пишување. Употребата на паметен, привлечен и концизен јазик може да ги воодушеви вашите читатели и да ги привлече во темата за која разговарате. Во светот на пишувањето, важноста на првата реченица е толку препознаена што честопати се нарекува „јадица“. Оваа „кука“ е дизајнирана да го привлече вниманието на читателот и да ги забавува во текот на делото. Кога почнувате да пишувате добар есеј, размислете за влијанието на овие привлечни почетни реченици:

Пример 1:

 • Како дете, Чарлс Дикенс морал да работи во фабрика за полирање чевли.

Оваа почетна линија ме плени бидејќи претставува интригантен факт.

Пример 2:

 • Митохондриите ме возбудуваат.

Овој уникатен почеток на личен есеј внесува необичен интерес, што го прави читателот љубопитен за перспективата на писателот и го поттикнува да размислува поинаку за нешто специфично како митохондриите.

Пример 3:

 • Иако многу луѓе мислат дека вежбањето е клучот за губење на тежината, науката сега покажува дека исхраната може да игра поинтегрална улога во помагањето на луѓето да ги ослободат вишокот килограми.

Овој отворач е ефикасен поради неколку причини: воведува нови информации, ги предизвикува вообичаените верувања за губење на тежината и се осврнува на тема од широк интерес.

пишување-добар-есеј

Заклучок

Ако сакате да се подобрите во пишувањето добар есеј, користете ги советите од горенаведениот водич. Секој совет помага вашето пишување да биде подобро и појасно. Исто како и секоја друга вештина, колку повеќе пишувате есеи, толку подобро ќе бидете. Продолжете да се обидувате, продолжете да учите и наскоро ќе ви биде многу полесно да пишувате есеи. Среќно и среќно пишување! За понатамошно подобрување во вашите вештини за пишување есеи, истражете ги дополнителните совети дадени [овде].

Колку беше корисен овој пост?

Кликнете на ѕвезда за да го оцените!

просечна оценка / 5. Број на гласови:

Засега нема гласови! Бидете првиот што ќе го оцени овој пост.

Жалам што овој пост не беше корисен за вас!

Дозволете ни да го подобриме овој пост!

Кажете ни како можеме да го подобриме овој пост?